Це - мій форум. Тут Ви можете створювати теми та брати участь у їх обговоренні.
Створити тему | До списку
Просимо надати свої міркування.
Козак має дотримуватись додаткових правил військової честі неухильно, а звичайний громадянин може їх або дотримуватись або ні... Тобто Козак зобовязаний боронити слабших, а громадян може подумати чи йому це треба... Хотів сказати по простому, не знаю чи вийшло...
Козак це впершу чергу воїн та оборонець своєї землі,а також носій найкращих традицій та звитяг нації. Козаки це є каста воїнів,в Україні,які вели свої традиції від,скитів,антів,русів,князівської дружини. Тому козаком в Україні має бути саме таким воїном і носієм традицій
Дуже дякую Вам обом панове за відгуки і за Вашу думку! Згоджуюся, що козацтво - це каста воїнів, це носії лицарських традицій, козацького лицарського ордену подібного Мальтійському ордену. І хочу ще добавити, що козаки це частина саме української нації, в цьому і є їхній феномен. І зараз відроджується це поняття і відродиться його зміст. Виникне нове козацтво, яке візьме під свою охорону та захист етнічних українців, як в Україні та і за її межами. Цитую декілька рядків із книги: «Запорозька Січ в Україні була військовим духовно-лицарським орденом (Лицарство Запорозьке Низове), мала жорсткий Статут, духовно-лицарські традиції, які були витворені козаками-професіоналами, козаками-січовиками, з їх інститутом характерників та системою підготовки козаків-смертників, яких засилали у ворожі табори для дезинформації, тощо. Цей християнський орден був споріднений з Мальтійським Орденом, який, розмістившись на островах Мальтійського архіпелагу, був європейським форпостом у боротьбі проти турків та арабів; бастіоном, який мав зупиняти будь-яких ворогів християнства. Заснував новий християнський лицарський орден, створюючи свій “Хортицький замок”, князь Дмитро Вишневецький. Підтвердженням належності до ордена є зображення на козацьких корогвах та іншій атрибутиці, а ще – на могильних хрестах та надмогильних каменях мальтійських хрестів. Сліди козаків-запорожців простежуються й на Мальті та на першобатьківщині Орденського лицарства – в Єрусалимі, де у храмі Гробу Господнього й досі зберігається подарована гетьманом Іваном Мазепою чаша з чистого золота. На чаші є напис: “Дар Його Високості Івана Мазепи, гетьмана Русі”. Відомо, що він також подарував цьому храму ще й коштовну лампу та срібний вівтар. “Запорозька Січ – суто українська модель середньовічного лицарського ордену, в якій войовничість народу й потреба самозахисту найідеальніше поєдналися з його жертовною волелюбністю і природним аристократизмом духу. Бо віддавна склалося, що український народ писав свою історію не тільки літописами та хроніками, а й шаблями та пістолями, витворюючи з рідної землі величну, безсмертну Енциклопедію Козацьких могил”. – Богдан Сушинський. Завдання у лицарів-мальтійців та лицарів-запорожців були однаковими: стримувати турецьку експансію, відстоювати кордони християнського світу, утверджувати військове та духовне лицарство».
Згоджуюся, що козацтво - це каста воїнів, це носії лицарських традицій, козацького лицарського ордену подібного Мальтійському ордену. І хочу ще добавити, що козаки це частина саме української нації, в цьому і є їхній феномен.
Думаю зрівнювати не варто Козацтво з Малтійцями, дуже багато різного, це тільки поверхово здається одне й теж, зокрема лицарський дух, а так більше різності ніж схожості. Щодо касти воїнів української нації теж не зовсім згоден. Особливо насторожує слово каста, що означає обовязкову привілегію щодо одних і підчинення іншій. Козацтво-це має бути як професія військового тільки з своїм звичаєм.
Та нічого тут насторожливого нема,насправді.Адже козаки й були привілегійованими завше,і це правильно.кожному своє,але вони за цю привілегію надто дорого платили в обороні нашої земля ,білим козацьким трупом вкрита вся Україна від Карпат і до Кавказу!
все дуже просто, коли військові загони козаків приїздили у село, щоб поповнити свої лави, то питали - "Хто не боїться тортур, кайданів та готовий висіти на палі заради України та своїх рідних - той нехай збирає речі і їде з нами" як все це прилаштувати до нашого часу? я не знаю, можливо козак той, хто займається у козацьких таборах з дітлахами, а не лежить перед телевізором або у генделику із товаришами цілими днями, хто віддасть свою зарплатню дитині із дит.будинку, хто встане серед ночі і побіжить у трусах на заклик про допомогу, передзвонивши перед цим у міліцію, той що вступиться за правду навіть ціною звільнення з роботи ................ той мабуть і козак
http://www.ukrainians.ch/viewtopic.php?t=313&postd... Прошу пробачення за цей великий текст. Але він дає змогу читачам зрозуміти один ФАКТ - козаки- це виключно вітчизняне явище, як джерело непохитного прагнення нашого народу до повноцінного функціонування держави з прадавніх часів через систему збройних сил, які були і є гарантом самої державності нашого народу.* Українці існують завдяки тому, що козаки не тільки боронили тих, хто не мав можливості вбивати ворогів, а берегли також в своїй побутовій культурі традиції, які саме і давали українцям можливість себе самоідентифікувати саме як українців (і не проблема які слова використовувалися при цьому). Люба нація існує завдяки тому, що є варна захисників. Наголошую на тому, що бути у цій варні -це нелегкий вібір. Для цього треба мати такі риси характеру, які дозволяють людині переступити через страх своєї смерті, та не боятися вбивати інших людей. Дивіться , що у Швейцарії - чоловіки йдуть до армії , але не всі. Йдуть ті, хто зміг перебороти свій страх та бути налаштованим на протистояння до смерті (у Швейцарії діє альтирнативна служба. Мої стосунки як з тими, хто був в армії так з тими хто пройшов альтернативу дає мені можливість привести ці паралелі). Перебороти страх, це не означає його не мати. Він є. Але не це головне. Головне мотиви та розуміння смерті як факту життя. Зрозуміло, що особистий характер у тієї чи іншої людини, яка відчула в собі такі риси -НЕ АНГЕЛЬСКИЙ. Більше того - такі люди можуть буди досить жорстокі та винахідливі у протистоянні в мирний час з тими, хто поряд з ними. Народ це розумів і він винайшов методику пом*якшення цієї риси у козаків - пісні, легенди про лицарство, про мораль, про добре, хоча і бойове сердце у козаків тощо. Це свого роду навіювання козакам зі сторони тих, хто не міг вбивати. Козаки чули пісні, складені про них легенди і це давало їх агресивності вигляд цівілізованного відношення до інших, хто поряд з ними. Приводило до почуття спокою у колі близьких людей. Це є свого роду народна психотерапія проти посттравматичного синдрому, у якому завжди перебувають ті, хто на війні відрубував людям голови, калічив, вбивав тощо. Українці люблять співати! Українські пісні -ОСОБЛИВІ! Це- факт! Хто може це заперечити????? Так ось - причина цього в тому, що це і є народна психотерапія , яка направлена на те, щоб приводити до "норми" своїх козаків, які нещадно вбивали татар, турків, поляків, москалів та багато ще кого. У кожної нації є ця метода. Згадайти ірландські балади тощо. У мене є особисте бачення цієї ситуації. Я впевнений, що ті чоловіки які можуть плакати, коли вони чують українську пісню, це і є козаки. Пісня входить в резонанс з козацькою душею та зі сльозами виходить те страшне, що є в ній. А страшне - це готовність перейди межу життя та смерті в любий час. Більше того, я вважаю, що кримінальність в Україні це результат подавлення козацького духу, знищення шансу зовнішнього проявленя козацького характеру, а якщо ще простіше - проявлення того особливого характеру козака в умовах які не пригодні для цього, а саме в умовах мирного часу де нема можливості проявити себе як козака. Москалі знищили у 20-30-40-х роках підгрунтя української нації (зрозуміло що не все, слава Богові!), але гени своє беруть. У тих кому зараз 20 обов*язково народяться і ті, хто буде відчувати себе козаком. Мій опонент oleh_k таким себе не відчуває. Це його доля. Я відчуваю - інше. Більше того, мій дід та моя бабуся (1910 та 1913 р.н.) у деликих 70-х роках росповідали мені про козаків - їх дідів-прадідів. Я росповідаю про козаків своїм дітям. Ця ланка ніколи не прирветься, але мій опонент oleh_k з іншої варни. Я вважаю, що він вийшов за меші своє варни. Я не вб*ю його. Але бажано мені з ним не зустрічатися в живу. Шановні читачі! Чи Ви зустрічалися у своєму житті, з тими, хто ВБИВАВ ворога???? Вбива людей на війні???? Чи Ви самі знаєте, що це таке - постійна ГОТОВНІСТЬ вбивати інших людей???? Повторюю -вбивати не по причині кримінальності, а по причині готовності захищати свою країну, свою націю???? Козаки це та група людей, яка має такі властивості, такий характер, таке відношення. Я розумію, що комусь від цього не дуже приємно. У наш гуманістичний час більшість не бажає війни, але, вибачте, ЗАВЖДИ будуть такі люди. ЗАВЖДИ будуть ті, хто по своєму характеру може переступити страх своєї смерті, та є готовим лишити життя інших. Зауважу, що в США відпрацювали технологію відбору до армії саме таких людей. В Швейцарії це також існує. Я вважаю, що ті, хто не розуміє цих ФАКТІВ - далека від реалій життя людина. Таким я вважаю свого опонента oleh_k. Більше того, хто городить всяку непотребу відносно козацтва рано чи пізно у своєму житті пожалкує про це. Козацтво, як варна в українській нації уснувала та буде ЗАВЖДИ існувати. Це як доля, яку не проминути. Ті, хто зараз триндить проти козацтва (повторюю -триндить, це значить зводить козацтво до шароварів тощо) може стати у майбутньому перед тим, що його діти, онуки будуть мати властиві козакам риси. Чи гадала моя мати та батько, що я буду саме таким? Ні! Ніколи! Чи гадав я, що коли грає українська музика мої сини без мого впливу та вказів будуть танцювати елементи гопака, який є виразом козацього духу? Ні! Ніколи! Але воно так є. Зауважу деякі моменти: 1. Козацтво не виникло в 15 столітті! Це -брехня! Українська культура має більш глибоке та давнє коріння. 2. Козацтво починається з особистих особливих рис характеру, які мають прояв у людини з самого дитинства. Подивіться які колискові пісні співають українці. А-а, з'їли коти барана, А ягничку - пси, пси, Ти, Іванко, спи, спи.
В тексті можна використовувати Wiki або HTML теги